Obezite Alzheimer’a giden yol olabilir

Üsküdar Üniversitesi ve Kimyagerler Derneği İşbirliğiyle Düzenlenen 4. Uluslararası Gıda Kimyası Kongresi Devam Ediyor

Üsküdar Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Kimyagerler Derneği işbirliğiyle bu yıl “Gıda Üretiminde Sürdürülebilirlik” temasıyla düzenlenen 4. Uluslararası Gıda Kimyası Kongresi, Antalya’nın Kemer ilçesindeki bir otelde devam ediyor.

Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan Gıda Kimyası ve Beyin Kimyası İlişkisini Ele Aldı

Kongre kapsamında gerçekleştirilen özel oturuma konuşmacı olarak katılan Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Gıda Kimyasından Beyin Kimyasına: Beyin-Besin İlişkisi” konusunu ele aldı.

Tarhan, oturumdaki konuşmasında, gıda kimyası ve insan beyni arasındaki ilişkinin iki temel açıdan incelendiğini, bunlardan ilkinin “beyin-bağırsak aksı”, ikincisinin ise “nöro beslenme” alanı olduğunu söyledi.

Haz Odaklı Yaşam ve Sağlık İlişkisi

Tarhan, haz odaklı yaşam tarzının beyindeki mutluluk hormonu serotonini azalttığını ve depresyonu artırdığını ifade etti. Ayrıca yapılan bir araştırmada beyinde mikroplastik tespit edildiğini belirten Tarhan, bu durumun küresel kirlenmenin endişe verici sonuçlarından biri olduğunu vurguladı.

Obezite ve Alzheimer İlişkisi

Alzheimer hastalığının artış sebeplerinden birinin yalnızlık olduğuna dikkat çeken Tarhan, günümüzde Alzheimer hastalarında obezitenin sıkça görülmesine değindi. Obezitenin, beyindeki hücrelerin daha erken yıpranmasına neden olduğunu ve Alzheimer riskini artırdığını belirtti.

Türkiye’nin Obezite Sorunu

Tarhan, duygusal yeme tarzının obeziteye yol açtığını ve Türkiye’nin küresel sorun olan obezite yaygınlığında dünya üçüncüsü olduğunu vurguladı. Beslenme ve kimya arasındaki yakın ilişkiye de dikkat çeken Tarhan, geleceğin nörokimyada olduğunu ve açlık-tokluk üzerine etkileyen ilaçların buradan keşfedileceğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!

Sağlık Bakanlığı’ndan Ek Ödeme Uyarısı

Sağlık Bakanlığı kamu hastanelerine yazı gönderip, ‘Ek Ödemelerin Gecikmemesi’ konusunda uyarıda bulundu. Hekimsen konu hakkında açıklama yaptı. 

Diyarbakır Çocuk Hastanesi alarm veriyor; yapısal risk, personel yetersizliği ve ödeme sorunları gündemde

Diyarbakır Çocuk Hastanesi alarm veriyor; yapısal risk, personel yetersizliği ve ödeme sorunları gündemde

Bu belirtilere dikkat: Mevsim geçişi migreni tetikliyor!

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Öztürk, ’’Hava basıncındaki değişimin de (barometrik) bazı kişilerde migren ataklarını başlatmaya neden olabilir. Özellikle ilkbahar, sonbahar gibi mevsim geçişlerindeki sıcaklık değişimlerine bağlı olarak yaşanan basınç farklılıkları migreni tetikleyebilir’’ dedi.

Günde 1 bardak içen yaşadı! Suda bekletince magnezyumu roketliyor, kramplara veda

Yaşam trendlerinin öncüsü haline gelen chia tohumu, küçük boyutuna rağmen büyük faydalarıyla dikkat çekiyor. Özellikle suda bekletilerek tüketildiğinde jel kıvamına gelen chia tohumu, magnezyum depolarını fulleyen faydalı bir etkiye sahip. Ancak tek faydası bununla sınırlı kalmıyor, vücuda sayısız etkisi var. İşte chia tohumunun etkileri ve doğru tüketim yöntemi.

Dünyada yedinci vaka: 34 haftalık doğan Eymen bebeğin boynundan 445 gram tümör çıkarıldı

Kütahya’da 34 haftalık dünyaya gelen Mehmet Eymen bebeğin boynundan 445 gram tümör çıkarıldı. Kritik ameliyatın başarıyla tamamlandığını ifade eden Kütahya Şehir Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Prof. Dr. Tayfun Aydın, “Bilimsel olarak da dünyada yedinci vaka. Böyle tıbbi literatüre geçecek operasyonu tüm ekibimizle birlikte yaptığımız için hepimiz mutluyuz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir