Prof. Dr. Kiraz: Aşırı sıcak günlerde geceleri de su içmek gerekebilir

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nden Prof. Dr. Emine Didem Evci Kiraz: “İklim Değişikliği Böbrek Sağlığını Etkiliyor”

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Didem Evci Kiraz, iklim değişikliğine bağlı olarak sıcak hava koşullarının böbrek yetmezliği riskini artırabileceğini belirtti. Genç yaşlarda bile böbrek problemleriyle karşılaşmanın mümkün olduğunu vurgulayan Kiraz, “Nem ve sıcaklığın arttığı ve uzun süre güneşin etkisinin hissedildiği gecelerde su ihtiyacı artar. Bu nedenle yatak odasında daima bir su kaynağı bulundurmalısınız.” şeklinde konuştu.

İklim değişikliğiyle birlikte tüketim alışkanlıklarının da değişmeye başladığını belirten Prof. Dr. Kiraz, aşırı sıcak ve ani soğuk hava şartlarının doğanın yanı sıra insanları da etkilediğini vurgulayarak, dikkat edilmesi gereken noktaların arttığını dile getirdi.

Türkiye’de sıcaklığın ve nemin artmasıyla uzun süren tropikal gecelerin görülmeye başladığını ifade eden Kiraz, “Nem ve sıcaklığın arttığı, güneşin etkisinin uzun süre yaşandığı gecelerde su ihtiyacı artar. Bu nedenle yatak odanızda su bulundurun. İklim değişikliğine bağlı olarak böbrek yetmezliği riski artabilir, bu yüzden düzenli tıbbi kontrollerinizi yaptırın.” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün sıcaklıktaki artışa dikkat çektiğini belirten Kiraz, gelecek yıllarda yaşlı ölüm oranlarında artış yaşanabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Kiraz, “Yaşam tarzımızı değiştirmez ve bilgi eksikliklerimizi gidermezsek ölüm oranları çok daha yüksek olabilir. Bu nedenle, su tüketimine dikkat edilmeli ve böbrek sağlığı düzenli olarak kontrol edilmelidir.” şeklinde konuştu.

“Yeryüzü Sularından Yer Altı Sularına Doğru Geçiş Yapıyoruz” – Prof. Dr. Emine Didem Evci Kiraz

Kiraz, içme suyu kaynaklarının azalmasıyla birlikte iklim değişikliği nedeniyle yer altı sularının da kirlenmeye başladığını belirtti. Kuyu veya tulumba suyu içerken dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Kiraz, “Suların içeriği ve tadı değişebilir, bu nedenle içmeden önce kaynatmak veya laboratuvara kontrol ettirmek önemlidir. Dezenfeksiyon işlemlerine dikkat edilmeli ve suyun temizliği sürekli takip edilmelidir.” ifadelerini kullandı.

İklim değişikliği nedeniyle su kaynaklarının azalması ve kalitesinin düşmesiyle böbrek hastalıklarının yaygınlaşabileceğini belirten Kiraz, kendi araştırmalarını da bu doğrultuda yoğunlaştıracağını açıkladı.

Kiraz, “Su tüketimi artırılmalı, böbrek fonksiyonları düzenli olarak kontrol edilmeli. İklim değişikliği karşısında sağlığımızı korumak için bilinçli adımlar atmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Güneşe dikkat: Alerji vakalarında artış başladı

Havaların ısınmasıyla birlikte güneş alerjisine bağlı şikayetlerde belirgin artış yaşanıyor. Uzmanlar; özellikle güneşe maruz kalan yüz, kol, bacak ve ellerde görülen kaşıntı, kızarıklık ve döküntü gibi belirtilerin ciddiye alınması gerektiğini belirterek, güneşten korunmanın ihmal edilmemesi konusunda uyarıyor.

Kahvaltıda yiyenin zekası tavan yapıyor! Çinlilerin sırrı, Karatay’ın favorisi, süper besin

Sağlıklı beslenme denince akla gelen ilk isimlerden biri olan Prof. Dr. Canan Karatay, yıllardır beslenme alışkanlıklarımız konusunda ezber bozan önerileriyle dikkat çekiyor. Kendisi, yaşına rağmen dinç ve sağlıklı bir yaşam sürmesiyle de söylediklerinin en büyük kanıtı. Peki, Canan Karatay’ın kahvaltı önerileri neler?

Uyurken ortaya çıkan 2 belirti löseminin ilk sinyali olabilir!

Uykuda yaşanan bazı belirtiler, yalnızca bir yorgunluk ya da geçici rahatsızlık olarak görülse de, bazen ciddi hastalıkların ilk uyarısı olabilir. Uzmanlara göre özellikle yoğun gece terlemesi ve gece ortaya çıkan kemik ağrıları, löseminin erken evredeki sessiz sinyalleri arasında yer alıyor.

Alzheimer hastalığının ilk belirtisi tatilde ortaya çıkıyor

Tatil genellikle dinlenme, eğlenme ve yenilenme ile ilişkilendirilir. Ancak uzmanlara göre, özellikle Alzheimer ve demansın erken belirtileri tatil dönemlerinde kendini gösterebilir.

Uzman: ‘Göğüs ağrısı olmadan da kalp krizi geçirmek mümkün’

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti. Özellikle kadınlar, yaşlılar ve diyabet hastaları gibi bazı gruplarda bu atipik belirtilerin daha sık görüldüğüne işaret eden Doç. Dr. Yılmaz, bu durumun tanı sürecini zorlaştırabildiğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Diyarbakır’da Doktora Satış Kotası Saldırısı!

Doktora Satış Kotası Saldırısı! Diyarbakır’da medikal firma çalışanları, şef asistan doktora saldırdı. 3 kişi hakkında 14 yıl hapis talebi