Türkiye, tehlike altındaki milletvekilleri sıralamasında üçe yükseldi

PAB, Türkiye’deki Tehlike Altındaki Milletvekili Sayısını Artırdı

Parlamentolar Arası Birlik (PAB), HDP, DEM Parti ve DBP’li mevcut ve eski 39 milletvekilinin başvurularını oybirliği ile kabul etti. Bu durum Türkiye’den kabul edilen milletvekili başvuru sayısını 108’e çıkardı. PAB, tüm dünyada taciz, kötü muamele, hak ihlalleri ve ölümle karşı karşıya kalan parlamenterleri korumayı ve savunmayı amaçlıyor.

Milletvekillerinin Başvuru Konuları

22 kadın ve 17 erkek toplam 39 milletvekilinin başvurularındaki şikayetler arasında şunlar bulunuyor:

  • Barışçıl siyasi faaliyetlerin kriminalize edilmesi,
  • Keyfi soruşturmalar ve terörle mücadele yasalarının istismarı,
  • Devlet görevlilerinin uyguladığı fiziksel şiddet, tehdit ve yıldırma politikaları,
  • İfade, toplanma ve örgütlenme özgürlüğünün ihlali.

PAB: Başvurular Usule Uygun ve Görev Kapsamında

Başvurularda iletilen ihlallerin genellikle 2018-2025 yılları arasında Diyarbakır, Van, Hakkari, Mardin ve Ankara’da meydana geldiği belirtiliyor. Milletvekillerine yöneltilen suçlamaların çoğunun konuşma yapmak, cenazelere katılmak, yürüyüş düzenlemek veya sosyal medyada paylaşım yapmak olduğu söyleniyor. PAB’a bağlı Parlamenterlerin İnsan Hakları Komitesi, başvurunun usule uygun olduğunu ve iddiaların komitenin görev kapsamına girdiğini bildirerek davaları inceleyeceğini belirtti.

Toplam Başvuru Sayısı 108 Oldu

PAB, daha önce takip ettiği 67 HDP’li, 1 TİP’li ve 1 DEP’li milletvekiline yapılan başvuruların ardından Türkiye’den toplamda 108 milletvekili dosyasını takip edecek.

‘AİHM Kararlarıyla Örtüşüyor’

DEM Parti adına başvuruları yapan Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, kararın Türkiye’deki muhalif seslere baskının artması ve demokratik alanın daralması karşısında alındığını belirtti. Aynı zamanda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Türkiye’yi ifade özgürlüğü, adil yargılanma ve siyasi temsiliyet haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle mahkûm ettiği kararlarla örtüştüğünü dile getirdi.

‘Siyasi Temsiliyetin Kriminalize Edilmemesi Gerektiği Mesajı’

Cupolo, PAB’ın 39 dosyayı kabul etmesinin Kürt ve muhalif milletvekillerinin haklarının uluslararası düzeyde tanındığının bir göstergesi olduğunu belirtti. Ayrıca siyasi temsiliyetin kriminalize edilmemesi gerektiği yönünde güçlü bir mesaj içerdiğini vurguladı.

Related Posts

Trump Kanada’ya yüzde 35 yeni gümrük vergisi uygulayacak

ABD Başkanı Donald Trump, 1 Ağustos’tan itibaren Kanada ürünlerine, sektörel tarifelerden ayrı olarak yüzde 35 gümrük vergisi uygulanacağını bildirdi. Trump, “Kanada fentanil akışını durdurmak için benimle birlikte çalışırsa, belki bu mektupta bir ayarlama yapmayı düşünebiliriz. Bu tarifeler, ülkenizle olan ilişkilerimize bağlı olarak aşağı ya da yukarı yönlü olarak değiştirilebilir” dedi.

Gazze’nin çilesi ne zaman bitecek

DÜNYA, İsrail’in Gazze’deki saldırılarını durduracak ateşkes anlaşması haberini beklerken, İsrail ordusu Filistinli sivilleri öldürmeye devam ediyor.

Samsun’da denizde can pazarı! boğulma tehlikesi geçiren 4 kişi kurtarıldı

Samsun’un Atakum ilçesinde serinlemek için denize giren 4 kişi boğulma tehlikesi geçirdi.

Kiev kâbus uyandı: Rusya drone ve füzelerle saldırdı

10 Temmuz 2025 Perşembe günü Kiev’e düzenlenen yoğun Rus saldırısında, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin açıklamasına göre en az iki kişi hayatını kaybetti ve 16 kişi yaralandı. Saldırıda 18 füze ve yaklaşık 400 drone kullanıldığı, ana …

Kapısını her açtığında aynı kabusla karşılaşıyor: Sebebi Çin’deki bir adam

Bir kadının hayatı, bir yıldan uzun süredir yanlışlıkla gönderilen kargo paketleri yüzünden mahvoldu… Ufak bir hata yüzünden Amazon üzerinden her sabah gelen yüzlerce kargo, kadını çileden çıkartmış durumda…

Dünyayı tehdit eden sessiz katil: Önlem alınmazsa milyonlarca can alabilir… H. pylori nedir?

Dünya çapında mide kanseri vakalarının yüzde 76’sından sorumlu olan Helicobacter pylori (H. pylori) bakterisi, önlem alınmazsa milyonlarca can alabilir. Uzmanlar, bu bakterinin neden olduğu enfeksiyonların genellikle hazımsızlık, şişkinlik veya mide bulantısı gibi sıradan belirtilerle gizlice ilerlediğini ve mide dokusuna verdiği hasarla kansere yol açabileceğini vurguluyor.