Alzheimer hastalığının ilk belirtisi tatilde ortaya çıkıyor

Rutin Değişiklikler Demans Belirtilerini Tetikleyebilir

SurreyLive’da yayımlanan bir köşe yazısına göre, demans uzmanları, tatil gibi alışılmadık zamanlarda hastalığın ilk işaretlerinin daha belirgin hale gelebileceğini belirtiyor.

Alzheimer Derneği’nin Demans Destek Hattı’ndan uzman Hollie Wynde’a göre, günlük rutinlerdeki değişiklikler demans hastaları için son derece zorlayıcı olabilir. Yeni bir manzara, yön kaybı ve tanıdık olmayan ortamlarda bulunmak, bilişsel zorlukları artırabilir.

Wynde, “Demans hastaları için en ufak bir değişiklik bile oldukça zorlayıcı olabilir ve günlük yaşamlarını derinden etkileyebilir” diyor.

Erken belirtiler arasında hafıza kaybı, düzensiz düşünce yapısı, konsantrasyon sorunları, iletişim veya görsel algı bozuklukları, ruh hali değişiklikleri, zaman ve mekân algısında bozulmalar bulunuyor.

Bu belirtiler genellikle yaşlılık belirtileriyle karıştırılsa da, tatil gibi farklı ortamlara girildiğinde bu işaretler daha belirgin hale gelebiliyor.

Seyahat Planlaması Önemli

Alzheimer Derneği, hastalara seyahat etmemeleri yönünde bir uyarıda bulunmuyor. Aksine, doğru şekilde planlanan bir seyahatin mümkün olduğunu vurguluyor.

Wynde’a göre, çevresel değişiklikler kafa karışıklığına neden olabilir. Bu nedenle bilindik bir tatil yeri seçmek ve günlük rutinlerdeki aksaklıkları en aza indirmek faydalı olacaktır.

Uzmana göre, hastanın ihtiyaçları, yetenekleri, güvenliği ve tercihleri doğrultusunda planlama yapılması; hem hasta hem de refakatçileri için seyahati daha konforlu ve güvenli hale getirecektir.

Related Posts

Güneşe dikkat: Alerji vakalarında artış başladı

Havaların ısınmasıyla birlikte güneş alerjisine bağlı şikayetlerde belirgin artış yaşanıyor. Uzmanlar; özellikle güneşe maruz kalan yüz, kol, bacak ve ellerde görülen kaşıntı, kızarıklık ve döküntü gibi belirtilerin ciddiye alınması gerektiğini belirterek, güneşten korunmanın ihmal edilmemesi konusunda uyarıyor.

Kahvaltıda yiyenin zekası tavan yapıyor! Çinlilerin sırrı, Karatay’ın favorisi, süper besin

Sağlıklı beslenme denince akla gelen ilk isimlerden biri olan Prof. Dr. Canan Karatay, yıllardır beslenme alışkanlıklarımız konusunda ezber bozan önerileriyle dikkat çekiyor. Kendisi, yaşına rağmen dinç ve sağlıklı bir yaşam sürmesiyle de söylediklerinin en büyük kanıtı. Peki, Canan Karatay’ın kahvaltı önerileri neler?

Uyurken ortaya çıkan 2 belirti löseminin ilk sinyali olabilir!

Uykuda yaşanan bazı belirtiler, yalnızca bir yorgunluk ya da geçici rahatsızlık olarak görülse de, bazen ciddi hastalıkların ilk uyarısı olabilir. Uzmanlara göre özellikle yoğun gece terlemesi ve gece ortaya çıkan kemik ağrıları, löseminin erken evredeki sessiz sinyalleri arasında yer alıyor.

Uzman: ‘Göğüs ağrısı olmadan da kalp krizi geçirmek mümkün’

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti. Özellikle kadınlar, yaşlılar ve diyabet hastaları gibi bazı gruplarda bu atipik belirtilerin daha sık görüldüğüne işaret eden Doç. Dr. Yılmaz, bu durumun tanı sürecini zorlaştırabildiğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Diyarbakır’da Doktora Satış Kotası Saldırısı!

Doktora Satış Kotası Saldırısı! Diyarbakır’da medikal firma çalışanları, şef asistan doktora saldırdı. 3 kişi hakkında 14 yıl hapis talebi

Uzun yaşa, iyi yaşa: Bilim uzun ömrün şifresini çözüyor

Longevity, yalnızca uzun yaşamak değil; bağımsız, sağlıklı, zihinsel olarak berrak yaş almanın bilimidir. Harvard’dan Okinawa’ya, laboratuvardan köy mutfağına uzanan bu yol, bir devrimi başlatıyor. Günlük yaşamda yaptığımız basit hatalar yaşlanmayı hızlandırıyor. Ancak bilimsel olarak kanıtlanmış adımlarla bu süreci yavaşlatmak mümkün. İlk gün yazısı, işte bu temel bilgileri içeriyor.